Segueix-nos a:

  • Un país normal a Twitter
  • Un país normal a Facebook
  • Un país normal a Youtube
  • Un país normal a Flickr

22/08/2014

79: Josep Abad i Sentís

Historiador i president de la Territorial del Vallès Occidental de la Plataforma per la Llengua

Els dirigents espanyols tenen molt clar que els catalans no en són d’espanyols sinó que són una colònia, i com a tal són tractats. El constitucionalisme espanyol -nascut amb la Constitució de 1812- és hereu directe de la situació jurídica i política que es va generar els anys 1707-1716, amb la ocupació a sang i foc de l’antiga Corona d’Aragó i l’anorreament de les sobiranies dels diferents regnes i Principat que constituïen dita Corona. Tal i com dictaven els Decrets de Nova Planta, “las leyes y costumbres de Castilla” passaven a fer-se efectives a tota “Espanya”, és a dir, a la pràctica Espanya es convertia en la superestructura del projecte imperialista castellà.

Els pobles ocupats no tenen dret a decidir perquè no tenen sobirania. Per això Espanya no ens vol deixar votar en aquesta qüestió cabdal. Com tan encertadament va exposar en Lluís M. Xirinachs, “Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l’univers.” Però, a més, amb aquesta actitud Espanya revela també el seu caràcter no democràtic perquè negar el dret a votar d’un poble que ho reclama és negar un dels principis bàsics de la democràcia.

Catalunya té drets històrics per avalar i justificar el dret a l’autodeterminació i, doncs, la Consulta del 9 de novembre té també importants arguments econòmics i socials (la crisi econòmica està fent encara més dramàtics els efectes de l’espoli fiscal amb retallades a àmbits vitals com sanitat, serveis socials i ensenyament), i no cal dir, Catalunya té arguments lingüístics i culturals. Però, sobretot, sobretot, votar per decidir el nostre futur com a Nació és una qüestió de voluntat col·lectiva -demostrada a bastament- i de dignitat com a catalans i com a persones.

Les opinions expressades en els suports són responsabilitat únicament i exclusivament dels seus autors