Segueix-nos a:

  • Un país normal a Twitter
  • Un país normal a Facebook
  • Un país normal a Youtube
  • Un país normal a Flickr

21/08/2014

80: Josep Ferrer i Francesc Panyella

Josep Ferrer i Llop (President de la Gestora d’Òmnium Cultural l’Hospitalet) i Francesc Panyella i Brustenga, membres del Departament de Matemàtica Aplicada I, UPC

Un model matemàtic per al procés sobiranista Català: la coneguda Cúspide de Thom

El matemàtic René Thom (Medalla Fields, 1958) va postular la seva famosa “cúspide” com model universal per als fenomens naturals dependents de dos controls. Per la seva banda, Konrad Lorenz (premi Nobel de Medicina i Fisiologia, 1973) havia establert que el comportament ofensiu/defensiu d’un individu respon essencialment a dos impulsos: la indignació i el temor.

Això va suggerir a Sir Erik Christopher Zeeman modelitzar-ho mitjançant la cúspide de Thom. Entenem que el model és aplicable al procés sobiranista que estem vivint a Catalunya. Algunes característiques, si més no, hi queden ben reflectides (vegeu figures).

Bimodalitat: es radicalitzen els comportaments, desapareixent el “centre”

A la primera figura es veu com des de posicions inicialment pròximes i moderades (altura intermèdia), s’evoluciona cap a l’independentisme o l’unionisme (amunt/avall respectivament).

Un salt brusc cap a l’independentisme (la gota que fa vessar el vas)

A la segona s’aprecia que en augmentar la indignació (greuges, menyspreus, …) entrem a la zona bimodal, però en el full inferior, de manera que en una primera fase el comportament no varia sensiblement. La sorpresa apareix en arribar al punt destacat, quan resulta impossible continuar en el full inferior i el comportament salta bruscament cap al superior (independentisme): és el greuge que ha fet vessar el vas.

Sense marxa enrere

Més encara, si ara rebaixem la indignació, ja no es retorna al full inferior, sinó que roman en el superior. Es a dir, concessions o amenaces que un moment abans haguessin mantingut el comportament baix, no tenen aquests efectes un cop fet el salt cap a l’independentisme.

 

Gràfics

Les opinions expressades en els suports són responsabilitat únicament i exclusivament dels seus autors