Segueix-nos a:

  • Un país normal a Twitter
  • Un país normal a Facebook
  • Un país normal a Youtube
  • Un país normal a Flickr

18/08/2014

83: Pere Farriol i Canyelles

President de FAPAES

Un dels valors més preuats que els Catalans hem preservat durant segles és el constant esforç de voler viure amb dignitat, amb les nostres costums i tradicions, parlar la nostra llengua com la majoria de pobles del món, de voler conviure pacíficament d’acord amb aquestes premisses. No sempre ho hem aconseguit, ja que no ens ho han permès i hi han utilitzat la força sempre que els ha calgut com a forma d’estat totalitari. Durant aquests segles, han estat forces els pactes polítics i socials que ens han permès conservar, sempre amb desavantatge, la nostra llengua i manera de ser en detriment de la llengua Castellana. Quant la Societat Catalana veu la necessitat de que Catalunya és cohesioni socialment, la Societat Civil amb el poder polític arriben a un dels consensos més importants que hi ha hagut mai en democràcia: la instauració a les escoles del Model d’Immersió Lingüística. Model d’èxit en la cohesió, l’equitat i la convivència de tots els seus ciutadans tant nadius com vinguts d’altres territoris del món. Hores d’ara amenaçat per un govern hostil a qualsevol cultura i parla que no sigui la pròpia d’un estat uniformitzador. Lluny de protegir una de les riqueses més preuades, la Cultura i per tant el Coneixement, aquest Estat utilitza l’educació com una arma política per acabar amb la cohesió social i pacífica. El meu parer és que s’han trencat totes les regles democràtiques i del sentit comú, fent del diàleg la imposició, de la raó la aplicació de una llei feta a mida per unes majories que no volen deixar cap escletxa que s’aparti de la seva historia i cultura Uniformitzadores. Hem arribat dons a aquest punt sense possibilitat d’avançar en la raó ni tan sols finalitzar processos que trobin un encaix satisfactori a qui ha sofert assetjament sistemàtic per raons de llengua i de la seva pròpia cultura. Per tot això, volem expressar d’una manera pacífica- dintre de l’ordenament democràtic que emana del nostre Estatut d’Autonomia, aprovat pels Parlaments Català i Espanyol i validat en referèndum pel poble de Catalunya- la nostra opinió a la Consulta constitucional que serà convocada el 9 de novembre per mandat dels nostres Governants.

Les opinions expressades en els suports són responsabilitat únicament i exclusivament dels seus autors