Segueix-nos a:

  • Un país normal a Twitter
  • Un país normal a Facebook
  • Un país normal a Youtube
  • Un país normal a Flickr

15/08/2014

86: Marta Rovira-Martínez

Sociòloga i presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana

En el món globalitzat tenir autogovern vol dir ser presents amb veu i vot propi a les institucions europees i internacionals, poder gestionar la nostra relació amb els mercats regionals i mundials, promoure la nostra llengua i la nostra cultura a escala global. La llengua i la cultura catalana mereixen tenir una veu pròpia, i això només es pot aconseguir amb plena sobirania. Més si l’Estat al qual paguem els nostres impostos menysté com a principi la diversitat cultural, i persegueix de forma concreta i vergonyant la nostra llengua i la nostra cultura; ens treu els recursos que necessitem per créixer de forma justa, i ens nega la llibertat de decisió col·lectiva que reclamem.

Un poble que no es pot autodeterminar és una societat coixa, que no pot fer créixer els valors de la república basats en el compromís envers els altres i la justícia social aplicada a totes les persones sense discriminació. Al segle XXI són els Estats petits els que proporcionen més fàcilment les bases per a la construcció d’una societat d’individus lliures. Són aquelles societats que no basen la seva presència al món en la força militar o monopolística, sinó en l’excel·lència a l’hora d’abordar les relacions comercials, culturals i científiques. Per què no hi hauríem de somiar?

La independència de Catalunya és la fita que necessitem superar com a poble per a bastir un projecte nou. Amb un nou demos, format per gent vinguda d’arreu, amb una nova manera de construir la convivència entre persones d’orígens diversos, amb una nova manera de fer que la catalanitat esdevingui un patrimoni compartit i farcit de pluralismes. El primer exercici d’aquest demos ha de ser votar. Si com deia Renan, la nació és un plebiscit diari, el 9 de novembre les urnes han de ser el nostre acte constitutiu com a poble lliure.

Les opinions expressades en els suports són responsabilitat únicament i exclusivament dels seus autors