Segueix-nos a:

  • Un país normal a Twitter
  • Un país normal a Facebook
  • Un país normal a Youtube
  • Un país normal a Flickr

02/05/2014

191: Josep Maria Espinàs

Escriptor

Creu més en Catalunya que nosaltres

El president Mariano Rajoy sembla cada vegada més superficial. Hi ha superfícies que són admirables, com la visió del mar o el verd il·luminat d’un camp de futbol. La paraula superficial significa mancat de profunditat.

Naturalment, parlo del Rajoy polític, ignoro les seves probables i sòlides consistències en l’àmbit personal. Però la política és una altra cosa. L’ideal seria que un polític actués d’una manera seriosa quan fa alguna afirmació pública. Però no fa gaire el president d’Espanya ha fet una afirmació que no es pot prendre seriosament i que sembla un acudit. Ha dit: “Crec més en Catalunya que vostès”, referint-se als catalans.

Senyor president, les creences no es poden mesurar, no es poden posar en unes balances per comprovar que pesen un quilo, com els tomàquets, ni es poden desplegar sobre una taula per veure si les tovalles fan dos metres o dos metres i mig.
Tampoc és gaire seriós que Rajoy digui, referint-se a Espanya i els catalans, que hem de tenir en compte que “ens sentim millor junts que separats, compartim les peripècies del passat, els costums i gairebé tota la nostra sang”.

¿Ens sentim millor junts que separats? ¿Com ho sap? Això només ho podem saber si ens separem. El que sí que és segur és que “ens” vam unir d’una manera molt poc amistosa -una guerra- i que un cop “units” per la força de les armes, les “peripècies” del passat, com diu el president, van ser la prohibició de l’ús del català en l’àmbit escolar, el jurídic, l’eclesiàstic, etc. I si consulta els documents de la Real Junta Superior de Justicia y Gobierno de l’any 1915 veurà que el seu president, Patiño, diu que els catalans estan trastornats.

La declaració d’amor que ens dedica Rajoy em fa pensar en una frase que repetia irònicament el meu avi: “De tanto que te quiero te ‘apuñego'”.

*Article publicat a El Periódico, el 28 d’abril de 2014

Les opinions expressades en els suports són responsabilitat únicament i exclusivament dels seus autors